Aktuální report k přípravě obnovy Bezručovy chaty na Lysé hoře - listopad 2011

29.11.2011 19:33

 

Vážení přátelé,

    uplynul měsíc od posledního reportu, kdy jsem informoval o prováděných přípravných pracích, které proběhly do konce října. Tenkrát se zdálo, že zima musí přijít každým dnem. Dnes je 26. listopadu, je teplo jako na konci léta a zima stálé v nedohlednu.

    Teplé počasí nám velmi pomohlo, umožnilo nám totiž dokončit opravu původního vodovodu z Velkých Větrů na vrchol, na kterém jsme pracovali už přes prázdniny. Jak jsem se již dříve zmínil, staré ocelové výtlačné potrubí  400 m dlouhé, prasklo, pravděpodobně při třeskutých holomrazích a my jsme se rozhodli provést opravu bezvýkopovou metodou, to znamená, do starého potrubí o průměru 40mm vtáhnout nové, polyethylenové, vysokotlaké potrubí o průměru 25mm. Speciální laminátovou pružinu jsme natlačili do prvního dvouset metrového úseku, zatáhli jsme dovnitř rybářský vlasec a pomocí tohoto silonového vlákna, zpětně jsme protáhli do stávajícího potrubí ocelové lanko. Totéž jsme pak provedli v druhém úseku a poté jsme ocel. lankem o průměru  4mm vtáhli do starého potrubí, za pomoci elektr. vrátku a nákladního auta, nové, vodovodní polyet. potrubí. To všechno se dělo v krkolomném terénu, v prudkém svahu, kde je doslova prales, leží zde vyvrácené kmeny stromů a je zde hustý lesní porost. Obdivuji naše předky, kteří kdysi v tomto skalním terénu vykopali rýhu pro pokládku potrubí.  Opravdu nevím, s kým bychom to dnes dělali, když je zde jakákoliv technika, z důvodu ochrany přírody zakázaná. Speciální polyethylenové potrubí, které bylo vyrobeno v Dánsku a které odolává vysokým tlakům a mrazu, jsme pak odzkoušeli stlačeným vzduchem na tlak 16 Atm a následně na stejný tlak vodou. Všem se nám ulevilo, potrubí tlak vydrželo. Teď už zbývá jen dokončit poslední úsek na vrcholu, u chaty, asi 60m dlouhý, který přivede vodu k budoucímu podzemnímu zásobníku. Bezvýkopovou metodou se ušetřil skoro milión korun a to nemluvím o trablech, které bychom měli hlavně s ochranáři a s Lesy ČR.

    Druhá věc, která se podařila, jsou hlubinné vrty, které jsme díky příznivému počasí stihli provést navzdory kritickému nedostatku vody. Na jeden 100 metrový vrt je spotřeba 3-5m3 vody. Červenec skoro celý propršel, od té doby jsou vodní srážky na Lysé hluboko pod průměrem, a ten nepříznivý stav trvá doposud.

    Zrekapitulujeme- li  letošní přípravné práce tak dojdeme k objemu skoro 3 mil. staveb. prací. Je pravda, že kromě obrovské jámy tu toho není moc vidět (na rozdíl od sousedů, kterým se podařilo udělat spodní stavbu), ale i tak jsme moc spokojeni, protože jsme pomocí sponzorů a brigádníků udělali hodně práce a přitom jsme ušetřili téměř 2mil 200tis.Kč.

Velké díky všem, kteří  nám nezištně pomohli !

    Veřejná sbírka pokračuje, lidé posílají sms-ky a také peněžité dary na transparentní účet do Raiffeisebanky. Očekáváme také pomoc od Kraje, tak jak to bylo hejtmanem přislíbeno. Pokračuje rovněž propagační kampaň, požádali jsme o pomoc starosty měst a obcí v celém Moravskoslezském kraji.

    Stovky lidí z regionu, z Polska, ze Slovenska, a dokonce z bývalé NDR (kteří sem kdysi hojně jezdili) si v posledních podzimních dnech užívali krásné výhledy z Lysé hory na Javorníky, na Malou a Velkou Fatru, Kubinské hole a Tatry, na severozápadní straně byly vidět Jeseníky. Inverze stlačila smog a emise dolů, ve výšce cca  800m už byl parádní výhled a relativně čistý vzduch, člověk se mohl zhluboka nadechnout. Celosvětová hospodářská krize nám dělá starosti, budou se hůře zajišťovat sponzorské dary a příspěvky  na program revitalizace na Lysé hoře.  Doufejme, že složitá hospodářská situace a finanční krize u nás a v Unii se brzy vyřeší, abychom se mohli i v údolí zhluboka nadechnout a vše se  vrátilo do normálních kolejí, k prosperitě a lepší perspektivě.

Přeji klidné vánoční svátky.

Jiří Stejskalík
ved. techn. sekce KČT

 

Diskusní téma: Aktuální report k přípravě obnovy Bezručovy chaty na Lysé hoře - listopad 2011

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.