Aktuální report 6. 12. 2015

10.12.2015 09:53

 

Vážení přátelé,

 

píšu jeden z posledních příspěvků k Bezručově chatě. Všichni, kteří chodíme na Lysou, jsme se s těžkým srdcem loučili s Šantánem. Byl to náš útulek, kde jsme se rádi scházeli, užívali nenapodobitelnou atmosféru, zpívali a slavili. Málokdo však ví, jak obtížné bylo tuto bývalou konírnu udržet v chodu. Na tento objekt nabylo nikdy vydáno stavební povolení. Po revoluci jsme se podíleli na zpřístupnění, na opravách, zřízení kuchyňky atd. Dával jsem do toho svoje peníze, spolu s kamarády jsme zde pracovali, zadarmo, brigádnicky, o sobotách a nedělích, abychom se měli kde scházet, skrýt před nepřízní počasí a občerstvit. Nikomu nevadilo, když uprostřed malého prostoru se natáhl velký hafan a všichni jsme ho museli překračovat. Smrádeček a teploučko umocňovalo jedinečnou atmosféru této horské boudy. Bohužel, přes veškeré úsilí se nikdy nepodařilo tento objekt legalizovat. Bufet nesplňoval ani ty nejzákladnější stavební a hygienické normy, neměl sociální zařízení, a navíc, byla na Lysé hoře tzv. stavební uzávěra, takže nepřipadala v úvahu jakákoliv stavební činnost. Byl jsem několikrát předvolán na úřad, abych zdůvodnil vnitřní stavební úpravy této bývalé konírny na klubovnu KČT. Díky zastání a nadhledu některých osvícených úředníků bylo přijato naše vysvětlení, že totiž bufet Šantán držíme jako objekt zařízení staveniště (svačinkárnu a šatnu) pro stavbu Bezručovy chaty. Tak, jak se měnilo obsazení úředníků a ochranářů, tak se opakovaly žádosti o vysvětlení, proč Klub českých turistů tuto „černou stavbu „ neodstraní. Chodily kontroly z Hygieny, z České inspekce pro životní prostředí atd. Bylo by to vyprávění na dlouho, důležité ale je, že se Šantán podařilo nakonec uhájit. Těm atakům a vyhrůžkám, výzvám k odstranění a udáním jsme odolávali 24 let. V průběhu vyřizování povolení pro obnovu Bch bylo několikrát zdůrazněno, a v podmínkách územního a stavebního povolení zakotveno, že po dokončení Bch musí být bufet Šantán odstraněn. Věděli jsme, že k tomu jednou musí dojít, avšak nevěděli jsme, kdy to bude. Teď ta doba přišla, bohužel, byť byl Šantán ztrouchnivělý, časem sešlý, je nám to líto.

     Výše uvedené řádky píšu hlavně pro ty mladší ročníky, kteří tuto historii nemohou znát. Po osmnácti letech, kdy hlavně ortodoxní zelení všechno vetovali, po nesčetných odvoláních, za neustálého šikanování a stresech se podařilo získat povolení k obnově Bezručovy chaty. K samotnému průběhu stavby se už nebudu vyjadřovat, komentoval jsem to v předešlých reportech.

     Replika Bezručovy chaty byla stavebně dokončena, zkolaudována. Zbývá dodělat pár nedodělků, které souvisí s odstraněním Šantánu, terénní práce, ozelenění apod. Stavební úřad ve Frýdlantu vydal rozhodnutí, povolení k předčasnému užívání stavby z  důvodu, že do dnešního dne nebyla zprovozněna a zkolaudována čistírna odpadních vod (ČOV). Hned na počátku stavebního řízení, Ministerstvo životního prostředí nařídilo, že všichni na vrcholu Lysé hory se musí napojit na čistírnu odpadních vod, která je v majetku AK 1324. Protože jsme nechtěli čekat, až bude ČOV dokončena, požádali jsme Stavební úřad o výjimku. Předčasné užívání Bch jsme obdrželi na základě čestného prohlášení, kde se zavazujeme, že budeme zajišťovat vyvážení odpadních vod fekálním vozem. Museli jsme písemně potvrdit, že do doby vydání oficiálního kolaudačního souhlasu bude odstraněn bufet Šantán a dokončena dešťová kanalizace, včetně podzemního vsaku. Pokud jde o ČOV, bohužel neměli jsme žádné možnosti jak celý proces s kolaudací urychlit. Letošní rok, je mimořádně náročný také proto, že je dramatický nedostatek vody. Klub českých turistů je nestátní, nezisková organizace, zvýšené náklady, které souvisí s likvidací odpadních vod, se bohužel promítají i do cen v restauraci. Z  důvodů nedostatku vody jsme pozastavili rovněž provozování ubytovací části.

     Nová Bezručova chata se pomalu rozjíždí. Vychytávají se první nedostatky a chyby. Nájemce pan Sklenář zajištuje dovybavení provozu, počítačovou techniku, nakupují se zásoby na zimu. Jsou s tím spojené nemalé náklady na pořízení i na dopravu. Zapracovává se obsluha v kuchyni i v lokále. Bude trvat nějaký čas, než se všechno zaběhne a lidé si na sebe zvyknou.

     V uplynulém týdnu se objevilo několik stížností, zejména pokud jde o vodění psů do restaurace. Musím zdůraznit, že tento zákaz je v plné kompetenci nájemce chaty pana Sklenáře, který od 25. 11. chatu převzal do nájmu. Za sebe chci jen poprosit stěžovatele, aby zvážili následující fakt. Bezručova chata, včetně terasy je dimenzována na 120 hostů. Zejména v těchto dnech, o sobotách a nedělích, nemůže tato kapacita chaty obrovský nápor hostů zvládnout. Navíc probíhají Lysá cupy. V neděli 6. 12. jsem napočítal v jednu chvíli jedenáct psů.  Je přece nemyslitelné, aby si každý třetí návštěvník dovedl dovnitř psa. V létě, až bude otevřena terasa, nebude jistě problém si zde přivézt svého miláčka. Osobně se domnívám, že se jedná o zbytečnou hysterii.

     Nejvyšším zákonem etiky je ohleduplnost, takt a empatie vůči okolí. Ne všichni hosté snášejí přítomnost psů, jsou mezi nimi také alergici, kterým přítomnost psa, nebo kočky činí obtíž. Prosím pejskaře, aby zákaz uživatele chaty respektovali.

     Na závěr svého reportu chci Vás požádat, abyste nechodili do chaty v obuvi s hroty, nebo s nesmeky.

     Přijímám upřímnou kritiku stran stavby Bch a prosím, abyste ji adresovali přímo na mne. Dobře míněná kritika je matka pokroku, určitě se jí budu zabývat.

 

Mějte pěkné svátky a veselý konec roku.

 

Jiří Stejskalik

ved. techn. sekce KČT

email: plusline@seznam.cz

tel: 604984577

 

Nájemce Bezručovy chaty:

Ivo Sklenář : ivosklenar@gmail.com.

 

Aktuální report 6. 12. 2015

Bezručova chata

Datum: 04.06.2018 | Vložil: Věra

Dnes,ve svých téměř 60 letech jsem byla poprvé na Lysé. Byli jsme s manželem nadšeni čistotou,rychlou obsluhou,cenami a velmi praktickou zasklenou terasou. Nelze stále vzpomínat nostalgicky na to co bylo,jak tady čtu.

(Ne)turisti

Datum: 11.07.2017 | Vložil: Jana

Diky chatam se Lysa hora stala navstevnim mistem pro lidi zalozenych komercne, touzicich pouze po vyletnim selficku ke zverejneni na fb. Skutecny turista se teto královně Beskyd uz radeji vyhne.
Jen tak dal....doporucuji minimalne lanovku a chaty na Smrku i Knehyni.

Re: (Ne)turisti

Datum: 27.04.2019 | Vložil: Pavel Stehlík

Trefné, lépe bych to asi neřekl. Na Lysou jsem zcal chodit s rodiči v 6 letech a do svých dvaceti jsem prožíval zimy jako aktivní člen TJ VP F-M. To ještě na tento kopec chodili Ti, kterým bylo vcelku jednu co měli na sobě, ale prožívali tat y super okamžiky, mezi lid i co byli ochotni vydat spoustu energie aby na ten kopec vylezli, zatopili v chatách bez konfortu, zalyžovali. Nedá se to slovy popsat. Dnes se "nahoru" jak se říkalo, vydám jednou dvakrát za rok, víc ani náhodou. Poslední kopce kde ještě rád vyběhnu je Smrk, Travný apd. Svačinu v batohu a je jedno jestli v zimě nebo v létě. Nu což, dneska v 60 letech už tak po horách neběhám, ale miluju hory pro svou jedinečnost, čerpám energii a hlavně pro ten prostor bez nebo s minimem lidí.

Organizace obsluhy v bufetu

Datum: 28.12.2015 | Vložil: Lenka

Dobrý den, nevím jestli tato připomínka patří přímo vám, možná ji předejte nájemci v bufetu. Při naší návštěvě nám připadalo nelogické, proč musíme vystát jednu frontu na zaplacení a potom další frontu na výdej jídla. Navíc v prostoru, kde není ani na frontu místo. Nešlo by zde zařídit nějaké vyvolávání podle čísel, například na obrazovce? Jakmile by se číslo objevilo, tak by se zákazník přesunul k výdeji a vyzvednul si zaplacenou objednávku. Určitě by to zvýšilo komfort hostů Bezručovy chaty. Zkuste o tom prosím popřemýšlet z pohledu hostů, ne z pohledu personálu. Hosté také ocení papír na toaletách a také trochu více háčků v této místnosti - například v prostoru u umyvadel. Zvlášť teď v zimě, lidé mají batohy, hůlky, bundy, měli by mít možnost si tyto věci při umývání rukou odložit někam jinam než na zem.

K atuálnímu reportu 6.12.15

Datum: 17.12.2015 | Vložil: Vilda Židek

Moc hezky jsi to, Jirko, napsal. Díky za to. Každý by si to měl přečíst. každý rozumný člověk to musí pochopit. Hodně lidí o té historii moc neví, i když si ji mohli dávno na našich stránkách přečíst. Doufám, že to kritikům otevře oči. Jsem s Tebou a přeji krásné a radostné Vánoce a hodně zdraví a štěstí v Novém roce 2016.

pes

Datum: 15.12.2015 | Vložil: Klára

Dobré odpoledne. Chodíme na Lysou pravidelně se psem. Nevadí nám, že musí zůstat venku, ale není moc možností ho kde uvázat. Tak možná bude mít někdo nápad něco vymyslet. U Šantánu čekával u lavičky. Krásné a pohodové vánoce.

Aktuální report 6. 12. 2015

Datum: 10.12.2015 | Vložil: Pavel

Chtěl bych poděkovat p. Stejskalíkovi za tento příspěvek. Klobouk dolů před tím, že vydržel tak dlouho a nepolevil před úředním šimlem. Co se týká problematiky psů, tak nelze než souhlasit (i když se to mnohým nelíbí), ale nekteří majitelé psů opravdu neberou ohled na ostatní (ale těch slušnějších je přece jenom většina). Bude to chtít opravdu čas se zžít s provozem nové chaty. Pokud ale chce p. Stejskalík dobře míněnou kritiku, tak zde alespoň jedna: vyhoďte ten klavír a sedačku někam jinam a dejte tam raději stoly a židle, ať se tam vleze více lidí (nechápu proč to tam vůbec je a pokud to tam opravdu chcete mít, tak to dejte do přednáškové místnosti). Také přeji pěkné svátky a mnoho štěstí v roce 2016.

Přidat nový příspěvek